Światowy Tydzień Przedsiębiorczości w Ekonomiku

  • Post category:Wiadomości

Kolejna edycja wydarzeń Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości, czyli międzynarodowego projektu promującego świadomy rozwój, aktywną postawę wobec życia i podejmowanie biznesowych inicjatyw – już za nami. W dniach 14-18 listopada 2022 r. nauczyciele przedmiotów branży ekonomicznej, wraz z partnerami, przedstawili szeroki wachlarz wizyt, warsztatów i spotkań. :
Oto, co działo się w ramach tej inicjatywy:
Odbyła się wizyta Anety Magdziarek – kierownika działu HR i Wiktorii Dobrowolskiej – specjalisty ds. HR z firmy AJ MEBLE. Panie przedstawiły strukturę organizacyjną firmy oraz omówiły proces rekrutacji – jak należy przygotować się do rozmowy kwalifikacyjnej. W zajęciach wzięła udział klasa IV Eg.
Firmę Kospel. sp. z o.o. odwiedziła klasa ISM wraz z wychowawcą – Michałem Sterkowiczem i nauczycielem przedmiotów zawodowych – Urszulą Bogdanowicz.
Specyfikę pracy w firmie AJ MEBLE podczas wizyt studyjnych poznały klasy: III H, I H oraz I EG wraz z Marleną Roszkowską, Iloną Samułą i Aleksandrą Adamowicz.
Firmę Branq odwiedziła kasa IE wraz z wychowawcą – Joanną Aleksandrowicz.
Zakład Ubezpieczeń Społecznych w Słupsku odwiedziła klasa IG wraz z wychowawcą – Anną Tylicką.
Klasa III H, wraz z wychowawca – Aleksandrą Adamowicz, uczestniczyła w Pomorskim Dniu Przedsiębiorczości – Evencie Power 2 Work w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości, organizowanym dla pomorskiej młodzieży pod hasłem „Znajdź pomysł na siebie”.
Klasy IIRH oraz IIISM wraza z Iloną Samułą oraz Aleksandrą Adamowicz brały udział w Wirtualnym Festiwalu Umiejętności Zawodowych organizowanym przez Akademię Umiejętności Eurocash. Hasło przewodnie tegorocznej edycji: Techniki sprzedaży na start.
Klasa IV E wraz z Sylwią Golec Kostrzewą odwiedziła Powiatowy Urząd Pracy, gdzie dowiedzieli się, jak pozyskiwać finansowe wsparcie na otwarcie i rozwój własnej działalności z urzędu pracy.
Młodzież miała szansę przemyśleć, jakie może obrać ścieżki kariery w przyszłości, jak również był to dobry czas na integrację i spędzenie czasu nawet przy wspólnie przygotowanym zdrowym poczęstunku.

Katarzyna Rydzewska i Aleksandra Adamowicz