Uczniowie „Ekonomika” odkrywali tajniki produkcji żywności

9 marca uczniowie drugich klas, kształcący się w zawodzie technik ekonomista, wspólnie z profesorkami: panią Teresą Sawicką, panią Katarzyną Rydzewską  oraz panią Aleksandrą Adamowicz uczestniczyli w wizycie studyjnej w Morpolu - firmie będącej liderem swojej branży na światowym rynku. Podczas wizyty przedstawiciele firmy przekazali informację o historii powstania zakładu, jego osiągnięciach, kierunkach dalszego rozwoju oraz zaprezentowali, na czym polega technologia przetwarzania łososia. Przedstawili etapy rozwoju produktów i marek.Wizyta studyjna umożliwiła młodzieży poznanie struktury organizacyjnej wiodącego w Europie i na świecie producenta wyrobów z łososia, poznanie specyfiki pracy oraz wymagań niezbędnych do wykonywania pracy na różnych stanowiskach, powiązanie teorii z praktyką oraz utrwalenie wiadomości sprawdzanych egzaminem z kwalifikacji A.35 Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji.

Młodzież „Ekonomika” miała możliwość zwiedzenia całego zakładu produkcyjnego, poznania procesu produkcji od momentu przyjęcia dostaw do pakowania i magazynowania wyrobów oraz ich wysyłki. Duże zainteresowanie młodzieży wzbudził proces filetowania ryb przy wykorzystaniu specjalistycznej maszyny. Uczniowie z ciekawością przyglądali się pracy na poszczególnych stanowiskach, zadawali pytania związane z procesem produkcyjnym, mieli możliwość obserwacji stosowanych w zakładzie materiałów, środków ochrony i bezpieczeństwa. Obserwowali proces wędzenia i pakowania wyrobów. Mieliśmy możliwość degustacji wielu wyrobów firmy, w tym takich, które nie są dostępne na polskim rynku. Wszystko to przekonało nas, że produkty firmy Morpol to wyroby bardzo wysokiej jakości. Było pysznie i edukacyjnie. Udało się nam połączyć przyjemne z pożytecznym.

Katarzyna RYDZEWSKA

Agata MARZEC